Профілактика коронавірусу COVID-19
Інформація оновлена 03.11.2020
Постанова Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19" (зі змінами)
Розпорядження голови Кролевецької районної державної адміністрації
Протоколи засідань районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій
Апарат Ради Національної безпеки і оборони України - попереджає й інформує (відео)
І ЗНОВУ ПРО ПРОФІЛАКТИКУ КОРОНОВІРУСНОЇ ІНФЕКЦІЇ!
Згідно з наявними даними, передача вірусного збудника COVID-19 відбувається від людини до людини, головним чином, повітряно-крапельним шляхом при знаходженні людини в безпосередній близькості (в межах1 метра) від хворого. Також має значення час контакту з потенційно заразними виділеннями у вигляді крапельних частинок з дихальних шляхів хворого, наприклад, при кашлі,чханні або спілкуванні на близькій відстані.
Здатність до поширення вірусу серед населення залежить від кількості життєздатних вірусних частинок, що виділяються хворим, наявності або відсутності кашлю, типу контакту з оточуючими, стану імунітету людини, а також вжитих заходів захисту.
Таким чином, кожен з нас може вжити заходи щодо мінімізації ризику захворювання на COVID-19:
1. Не панікуйте, оптимістичний настрій та спокій повинні бути Вашими супутниками!
2. Дотримуйтесь соціального чи фізичного дистанціювання, особливо в місцях масового скупчення людей в закритих приміщеннях. Подумайте, чи так важно Вам бути у закритому приміщенні магазину, банку, кафе чи ресторану? Чи так важливо підтримувати звичку «прогулятись по магазинах»? Чи можу пройти пішки та не користуватись громадським транспортом?
3. Роботодавці – вкотре розгляньте можливість вжиття таких заходів, як:
- не допускайте хворих осіб до роботи;
- забезпечте використання засобів індивідуального захисту в колективах;
- організуйте умови для дистанційної роботи Ваших працівників;
- мінімізуйте кратність та тривалість зборів Вашого колективу (нарад, конференцій тощо), переведіть їх у режим он-лайн;
- забезпечте мінімізацію побутових контактів у стінах Вашого закладу (зменшення особистих спілкувань, спільного святкування або спільного прийому їжі, які не передбачають використання засобів індивідуального захисту)
4. Використовуйте засоби індивідуального захисту в закритих приміщеннях та громадському транспорті.
5. Дотримуйтесь гігієни рук. Підкреслюю – не зловживайте антисептиками, щоб не пошкоджувати шкіру, а частіше мийте руки з милом! Намагайтеся не торкатися обличчя!
6. Дотримуйтесь чистоти приміщень! Що означає регулярне прибирання із миючими засобами та помірковане застосування дезінфікуючих засобів. Частіше провітрюйте приміщення!
7. Самоізоляція на період хвороби.Проявіть свідомість – якщо захворіли – залишайтесь вдома та зверніться до свого сімейного лікаря! Це збереже не тільки Ваше здоров’я, це є критичним кроком для збереження здоров’я Ваших колег, друзів, сусідів.
8. Бережіть осіб із груп ризику! Біля 90% смертельних випадків трапилось серед осіб із групи ризику. Ризик захворіти у них в 50 разів більший, ніж у всіх інших. Це літні люди та особи, які мають супутні захворювання. Перш за все, це цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, хронічні захворювання нирок, легень.
Завідуюча Глухівського відділу обласного лабораторного центру Марина МАТВІЄНКО
АКТУАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ БІЗНЕСУ З ПИТАНЬ КАРАНТИННИХ ОБМЕЖУВАЛЬНИХ ЗАХОДІВ
Діє державний електронний ресурс для інформування бізнесу стосовно запровадження карантинних заходів
Офіс розвитку малого та середнього підприємництва при Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України створив загальний інформаційний ресурс з інформацією для бізнесу в умовах карантину.
Вказаний ресурс містить актуальну інформацію та систематично оновлюється. На ньому міститься доступна інформація про діючі обмеження для підприємницької діяльності з метою протидії поширенню захворювання на COVID-19, перелік заходів державної підтримки, відповіді на головні питання від бізнесу. Щоб відвідати ресурс, необхідно перейти за посиланням: http://sme.gov.ua/covid19/.
Крім того, Офіс розвитку малого та середнього підприємництва проводить системне опитування власників та керівників малого та середнього бізнесу з метою виявлення впливу наслідків економічної кризи, пандемії COVID-19 на бізнес та очікувань на 2021 рік. Для участі в опитування першої хвилі необхідно перейти за посиланням: https://web.gradus.app/business/.
Надані відповіді будуть взяті до уваги фахівцями Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України при плануванні програм державної підтримки та інших заходів стимулювання розвитку малого та середнього підприємництва.
ДО УВАГИ!
Сектор з питань оборонної роботи, цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами Кролевецької районної державної адміністрації повідомляє, що відповідно до рішення позачергового засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 20 серпня 2020 року (протокол № 24), у Кролевецькому районі з 00.00 години 24 серпня 2020 року встановлено «жовтий» рівень епідемічної небезпеки поширення COVІD-19.
У зв’язку з цим на території району, додатково до протиепідемічних обмежень, установлених для «зеленого» рівня епідемічної небезпеки поширення COVІD-19, а саме заборони на:
- перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно;
- проведення масових (культурних, спортивних, розважальних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів за участю більше однієї особи на 5 кв. метрів площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі), а також діяльність кінотеатрів та закладів культури з наповненістю кінозалів або залів понад 50 відсотків місць у кожному окремому кінозалі або залі. Організатор заходу є відповідальним за дотримання між учасниками фізичної дистанції не менше ніж 1,5 метра у разі проведення заходу із розміщенням учасників стоячи;
- здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним транспортом, зокрема перевезень пасажирів на міських автобусних маршрутах у режимі маршрутного таксі, в електричному (трамвай, тролейбус), залізничному транспорті, у міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні, в кількості більшій, ніж кількість місць для сидіння, що передбачена технічною характеристикою транспортного засобу, визначена в реєстраційних документах на цей транспортний засіб;
- перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус, без посвідчення про взяття на облік бездомної особи, довідки про звернення за захистом в Україні;
- самовільно залишати місця самоізоляції, обсервації, додаються обмеження, які встановлюються для «жовтого» рівня епідемічної небезпеки, а саме, заборонено:
- відвідування сторонніми особами установ і закладів соціального захисту, в яких тимчасово або постійно проживають/перебувають громадяни похилого віку, ветерани війни і праці, особи з інвалідністю, особи із стійкими інтелектуальними або психічними порушеннями, установ і закладів, що надають соціальні послуги сім’ям/особам, які перебувають у складних життєвих обставинах, крім установ і закладів, які надають соціальні послуги екстрено (кризово);
- діяльність хостелів;
- роботу після 24-ї та до 7-ї години розважальних закладів (нічних клубів), а також суб’єктів господарювання з надання послуг громадського харчування з організацією дозвілля або без нього (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос;
- проведення масових заходів в закладах громадського харчування у кількості більш як 20 осіб та більше однієї особи на 10 кв. метрів.
Рішення про послаблення «жовтого» рівня епідемічної небезпеки не може бути переглянуто Державною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій раніше ніж через 14 днів з дня встановлення такого рівня епідемічної небезпеки.
Звертаємо увагу, що дотримання протиепідемічних вимог, виконання елементарних правил гігієни, масковий режим та дотримання соціальної дистанції, може врятувати тисячі життів.
Всі ми можемо захистити своїх родичів та друзів від смертельної небезпеки, маючи на руках найголовніший козир – відповідальність і ця відповідальність лежить на кожному з нас.